Fina Svala klar för SM!

23 juli, 2015, 19:44 |

Svala efter pass

Svala och jag, Gundel, prövade på den isländska tävlingsformen Gaedingakeppni i helgen. Vi ställde upp i B-flokk (fyrgång) och kvalade direkt till SM! Oväntat och väldigt roligt! Även våra bästa träningskompisar Anna och Isa kvalade (på bilden nedan Isa och Svala på tävlingsdagen).

Svala&ISA

På förmiddagen gick vi en kurs i Gaedingakeppni  för Otto och Barbro Beckström på Tölt i Väst utanför Falkenberg. Efter kursen fick vi prova programmet för en godkänd domare. Det gick bra redan då och vi bestämde oss för att ställa upp i kvaltävlingen som gick på eftermiddagen.

Svala har aldrig gått så bra för mig på tävling, vårt samspel fungerade över förväntan. Vi hade inga problem med nedtagningar från en gångart till en annan eller med växlingar mellan gångarterna. Och inte heller med själva gångarterna. Självklart kan vi bli ännu bättre. Vi tränar vidare så får vi se…

Gaedingakeppni är lite friare än den traditionella tyska tävlingsformen. I Gaedingakeppni tittar man främst på hästen och dess vilja att samarbeta med ryttaren. Hästar med mycket energi och utstrålning, som Svala,  passar särskilt väl för denna tävlingsform.

Domarna tittar framför allt på det som är bra istället för det som är dåligt. För att få höga poäng måste hästen vara lösgjord, villig, samt röra sig smidigt och elegant i taktrena gångarter. Domarna vill också ha lite mer fart och energi än i den tyska tävlingsformen.

Vi  har bestämt oss för att ställa upp på SM om allt går väl, mest för att träna på att tävla i de lite större sammanhangen. SM i Gaedinagkeppni äger rum på Sävebanan i Göteborg 4-6 september (läs mer http://www.gksm2015.se).

Fram till dess tränar vi på själva och för SM-vinnaren och VM-ryttaren Unn Kroghen Adalsteinsson, som vi börjat åka till. Unn håller mycket bra, inspirerande och inte minst roliga träningspass – och det är enkelt att ta sig dit eftersom hon bor nära.

Träningskompisar

Men innan SM är det dags för VM i Herning i Danmark 5-9 augusti. Dit ska vi åka och heja på våra fantatiska tränare Magnús Skúlason, Josefin Birkebro, Unn Kroghen Adalsteinsson och förstås de andra svenska ekipagen. Dessutom hejar vi på Eyjólfur þorsteinsson och Oliver fra Kvistum i det isländska laget eftersom Oliver är pappa till vår avkomma Prins från Svala Gård (som numera ägs av Åsa McCormac).

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

1 kommentar

Svala Gård ligger på Bjärehalvön i nord- västra Skåne mellan Hallandsåsens södra sluttning och havet.

largebgr